Lecznicza Sól Epsom

Informacje

Sól Epsom to siarczan magnezu w postaci uwodnionej. Inne nazwy to : epsomit, sól angielska, sól gorzka. Związek ten, był początkowo produkowany poprzez odparowywanie wody mineralnej. Został odkryty w naturalnej postaci w źródle w miejscowości Epsom w Anglii. Stąd bierze się jego nazwa. Okazało się, że sól Epsom może mieć wpływ na nasze zdrowie, w dużo większym zakresie, niż przypuszczano na początku...

Sól angielska, znalazła zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce, a nawet w ogrodnictwie.


Korzyści dla zdrowia płynące ze stosowania soli Epsom

Regularne kąpiele z solą Epsom mają działanie relaksujące i rozluźniające, łagodzą stres, wyciągają toksyny z organizmu, poprawiają funkcjonowanie serca i układu krążenia, pomagają organizmowi wchłaniać insulinę, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i gospodarkę elektrolitami, zmniejszają stany zapalne (spowodowane np. stanem zapalnym stawów), poprawiają przepływ tlenu przyczyniając się do lepszego wchłaniania substancji odżywczych, poprawiają tworzenie tkanki mózgowej, a nawet zapobiegają nawrotom migrenowych bólów głowy. Sól Epsom jest naturalnym środkiem zmiękczającym i złuszczającym skórę. Korzystnie wpływa na gojenie sie ran i podrażnień. Może przyczyniać się do zmniejszenia siniaków i obrzęków.

Właściwości tej soli związane są z działaniem magnezu jako jej podstawowego pierwiastka. Magnez:

  • łagodzi napięcie i poprawia koncentrację
  • wspomaga prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego
  • obniża ryzyko ataków serca i udarów mózgu
  • polepsza wykorzystanie tlenu w komórkach
  • reguluje działanie ponad 300 enzymów
  • zapobiega twardnieniu arterii krwioobiegu
  • działa rozkurczowo i przeciwzapalnie na mięśnie

Sól dostarcza organizmowi również siarczanów. Siarczany:

  • wypłukują toksyny ze skóry
  • niezwykle potrzebne dla tkanek mózgowych i białek
  • ułatwiają komórkowe wchłanianie substancji odżywczych
  • pobudzają funkcje trawienne trzustki
  • pomagają w odtruwaniu organizmu
  • łagodzą bóle głowy i migreny

Udowodniono, ze magnez i siarczany są lepiej wchłaniane przez skórę w siarczanie magnezu (sól Epsom), niż przez przewód pokarmowy.